Σάββατο 29 Ιουλίου 2006

Βουρ στην δράση!



Και τώρα ανασήκωσε τα μανίκια, ανασκουμπώσου, και βουρ στην δράση!

Όσο μαγειρεύεις, κοίταξε συγχρόνως να καλοπερνάς.
Βάλε μουσική, δυνατά από το στέρεο να αντηχεί σε όλο το σπίτι και να φτάνει και στην κουζίνα, από το laptop απ’ όπου διαβάζεις και την συνταγή , από το ipod σου με ακουστικά ή και από το σταθερά κλασσικό ραδιοφωνάκι.

Αν είσαι οπτικός τύπος βαλε να παίζει η αγαπημένη σου ταινία ή σειρά ή τουλάχιστον τα καλύτερα σου video clip όλων των εποχών.

Βαλε άνετα ρούχα και ετοιμάσου να τα λερώσεις.
Προσοχή άνετα παπούτσια που δεν γλιστράνε , άφθονο χαρτί κουζίνας και παλιές πετσέτες.

Τσιγάρα, ποτό – κάθε είδους – επιβάλλονται. Και μην ψαρώνεις με κάτι μη μου άπτου τύπους που λένε «πίνω πάντα παλιό κόκκινο κρασί» , εσύ μπορεί να φτιάχνεσαι με σοκολατούχο γάλα από το μπουκάλι και πολύ καλά κάνεις!

Προσωπικά πίνω πάντα καφέ ή σαμπάνια ό,τι ώρα της ημέρας και να ‘ναι.

Το μόνο που ειλικρινά θεωρώ απαραίτητο είναι να πλένεις σχολαστικά και συχνά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι – είναι όπως το προφυλακτικό – είναι απολύτως απαραίτητο σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχει πάντα η περίπτωση να θέλει να συμμετέχει στην διαδικασία κι άλλο άτομο, ή και άτομα. Ένας είναι ΟΚ αρκεί να του ξεκαθαρίσεις ό,τι αυτή είναι η κουζίνα σου και το παιχνίδι παίζεται με τους δικούς όρους.Άντε κι άλλος ένας ακόμα είναι ας πούμε μια χαρά.

Να θυμάσαι ότι στην κουζίνα δεν υπάρχει δημοκρατία.
Είναι πάντα ενός ανδρός αρχή και πάντα θα είναι βασίλειο του ενός.
Κάτι «να μαζευτούμε να μαγειρέψουμε» εγώ δεν τα καταλαβαίνω.

Διότι ως γνωστόν όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει.
Η λύση είναι να αναλάβει ο καθένας την συνταγή του ή τουλάχιστον μια συνταγή ανά ζεύγη.

Εγώ είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έχω τον αγαπημένο μου sous chef μαζί μου. Επίσης έχω αποδεχθεί ότι μερικά πιάτα θα είναι πάντα οι σπεσιαλιτέ του. Ακόμα και μέσα στην κουζίνα μου.

Τέλος υπάρχει ένας άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια – πολλά, πάνω από δεκαπέντε – έχει φάει αδιαμαρτύρητα και πάντα με εφηβικό ενθουσιασμό – όλα σχεδόν τα μαγειρέματα μου, αλμυρά και γλυκά, πικρά και ξινά, καλά και κακά, φρέσκα και κατεψυγμένα.

Είναι ο άνθρωπος που ξέρει να μαγειρεύει καλύτερα από μένα , πάντα όμως με ρωτά με συγκινητική ανασφάλεια και σεμνότητα να του πω την γνώμη μου. Αυτό το blog είναι εξαιρετικά αφιερωμένο λοιπόν.

Και τώρα είστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε επιτέλους ;

Εν αρχη ειναι η Συνταγή !


Κατ’ αρχήν, ξεκινάς με μια συνταγή, από ένα περιοδικό, ή από ένα βιβλίο μαγειρικής σαν κι αυτό, που το φλέρταρες στο ράφι και το κουβάλησες σπίτι μισοχαρούμενος με την αμφιβολία αν «λέει τίποτε ή τσάμπα το φλερτ». – κάπως σαν να φέρνεις στο σπίτι ένα καινούριο πρόσωπο – σωστό ή λάθος το μέλλον θα δείξει.

Καλύτερα θα ήταν να την έχεις ποθήσει την συνταγή και να την έχεις αναζητήσει πυρετωδώς ή ακόμα καλύτερα να σε έχουν οδηγήσει οι περιστάσεις στην ανάγκη να την μαγειρέψεις.

Εμείς εδώ προτείνουμε συνταγές για κάθε περίσταση .

Έχω λοιπόν συγκεντρώσει συνταγές στην πλειονότητα τους απλές και εύκολες με εγγυημένη επιτυχία για φαγητά, γλυκά και αγαπημένα κοκτέιλ, που μπορείς να τις μαγειρέψεις
ένα βροχερό σαββατοκύριακο στο σπίτι ,
μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα που γυρνάς πεινασμένος από την θάλασσα και θέλεις γρήγορα κάτι δροσερό και χορταστικό,
για να ξελογιάσεις το αντικείμενο του πόθου σου ή
να χωρίσεις με συνοπτικές διαδικασίες από κάποιον που είναι ήδη αδιάφορος ,
για να αδυνατίσεις γρήγορα πριν από ένα πάρτι ή να ξεπεράσεις το hang over μετά τις γιορτές,
για να περάσεις ένα απόγευμα με φίλους βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας παιχνίδια,
και βέβαια για τα Χριστούγεννα , το Πάσχα, τη σαρακοστή,
για να περιποιηθείς τον εαυτό σου με λιχουδιές
για να εντυπωσιάσεις κάποιον που είναι απαραίτητο να θαμπωθεί από τα ολοφάνερα ταλέντα σου

Σε κάθε περίσταση, για να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαρεί δημιουργώντας, να ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση σου, να εκτονώσεις την ενέργεια σου, να μοιραστείς το έργο των χεριών σου με όσους αγαπάς ή ακόμα και με το σκύλο σου ή και τα πετεινά του ουρανού, που πίστεψε με θα χαρούν με οτιδήποτε έχεις την διάθεση να μοιραστείς μαζί τους.

Επιτέλους έχεις την συνταγή μπροστά σου τυπωμένη.
Εξοικειώσου μαζί της διάβασε την ξανά και ξανά, είναι αστείο αλλά εγώ πολλές φορές τις μαθαίνω απέξω – βέβαια εγώ διαβάζω και βιβλία μαγειρικής για να με πάρει ο ύπνος, δραστηριότητα την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Η συνταγή λοιπόν αναφέρει πρώτα τα υλικά. Αναζήτησε τα και αναγνώρισε τα.
Έπειτα αγόρασε τα και φέρτα σπίτι.

Αν η κατάσταση πιέζει, όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα αφού το deadline υπάρχει και καραδοκεί.
Αν όχι διάλεξε εσύ την ώρα - αργά το βράδυ, νωρίς το πρωί – είναι σαν το σεξ κάθε ώρα είναι κατάλληλη.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι υποχρέωση, είναι χαρά, απόλαυση και πολυτέλεια. Να έχεις την συνταγή σου, υλικά, αναλυτικές οδηγίες, ποσότητες αναλογίες, εναλλακτικές λύσεις, σκεύη.
Πόσες φορές στην ζωή σου έχεις τόση πολύ βοήθεια για κάτι που θέλεις πολύ;
Μήπως στην πρώτη δημοτικού όταν πιεζόσουν να μάθεις την αλφαβήτα και την γραμματική ;
Όταν ήθελες απεγνωσμένα να σε φιλήσει ο πρώτος σου έρωτας;
Όταν χρειάστηκε να κερδίσεις τα πρώτα σου λεφτά;
Όταν έπρεπε να πεις το πρώτο μεγάλο όχι ή το πρώτο οριστικό αντίο;
Ή μήπως τα μωρά, οι γάμοι και οι κηδείες συνοδεύονται από οδηγίες χρήσεως;

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο, καλέ μου αναγνώστη και υποψήφιε μάγειρα στάσου μια στιγμή και αναλογίσου.
Διάβασε το αργά και μετά φώναξε το δυνατά.

«Θέλω και μπορώ να κάνω κάτι πολύ καλό για μένα, για το κέφι μου και την χαρά μου και το χαβαλέ μου και την αγάπη μου.
Είμαι ο βασιλιάς της κουζίνας μου.»

Βασιλιάς στην Κουζίνα



Πώς να περάσετε καλά μαγειρεύοντας

Αυτό το blog αλλαζει προσανατολισμο και σκοπο: απο σήμερα θα γραφεται καθημερινά για να σας χαρίσει την ευτυχία των απλών πραγμάτων κι αφορμή του είναι η μαγειρική κι ό,τι την αγκαλιάζει: η γνώση του αντικειμένου, η πολυτέλεια του να έχεις τη δική σου κουζίνα όπου έχεις διαλέξει ένα-ένα τα αντικείμενα και τα σκευή ή να έχεις κληρονομήσει μια παλιά κουζίνα φορτωμένη με μυρωδιές σπιτικές και μαμαδίστικες ή να μοιράζεσαι μια κουζίνα κοινή με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να μοιράζεσαι τη ζωή σου, αυτό που κάνει την διαφορά είναι η απόφαση να κάνεις κάτι απλό, καθημερινά για τον εαυτό σου που σε χαλαρώνει, σε διασκεδάζει και σε κουράζει τόσο, όσο μετά να απολαμβάνεις δίπλα τον κόπο σου.

Εγώ σου προτείνω ανεπιφύλακτα αγαπημένε αναγνώστη να αρχίσεις να μαγειρεύεις, σχεδόν καθημερινά και σε κάθε περίσταση. Όχι γιατί επιβάλλεται για λόγους πρακτικούς ή υγείας. Απλώς και μόνο για την χαρά και την ευχαρίστηση της διαδικασίας.

Γιατί ευτυχώς στην μαγειρική η διαδικασία είναι απλή, άμεση κι επιπλέον μπορείς να την ελέγχεις από την αρχή μέχρι το τέλος.

Κι αν στο τέλος κάτι δεν πάει καλά, έχεις πάντα την ευκαιρία να το κάνεις από την αρχή, μαθαίνοντας από τα λάθη σου, καλέ μου αναγνώστη, κι αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη απόλαυση της μαγειρικής.